Отменя се курсът по Ендоскопска дисекция на нос, околоносни кухини и слъзни пътища вървху кадавър в периода 1-2 декември 2022 г.
2022-11-15
Отстраниха рядък тумор в носната кухина на мъж в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив
2023-01-09

Със сложна операция спасиха жена от злокачествен тумор в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив

Мултидисциплинарен медицински екип извърши сложна операция за премахването на злокачествен тумор, който затруднявал дишането на 71-годишна жена.

Хирургичната интервенция бе извършена в Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив от проф. д-р Карен Джамбазов, директора на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД – Пловдив и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени (УНГ) болести на Медицински университет – Пловдив в екип с началника на Kлиника по лицево-челюстна хирургия проф. д-р Петя Печалова.

Пациентката е била с оплаквания от подуване в областта на лицето, сълзене, намалена чувствителност на горните зъби и кръвотечение от носа. Близо месец жената имала затруднено носно дишане, придружено от тежест в дясната лицева област.

След извършени консултации с УНГ специалист е назначена компютърна томография на околоносните кухини с образни данни за туморна формация в областта на горната челюст.

Този вид тумор е злокачествен, съставен от специализирани клетки, наречени плоскоклетъчни клетки. Среща се често, като една от причините е, че може да започне навсякъде, където обикновено се намират плоскоклетъчни клетки, например – устни, уста и език, сливици, хранопровод, бели дробове ларинкс, кожа, маточна шийка.

За щастие, пациентката е преминала през гладък кратък постоперативен период.След проведено онкологично обсъждане ще продължи последваща терапия иендоскопско проследяване на локалния статус.